Яблуня Аріва (Яблоня Арива) – зимовий сорт швейцарької селекції, отриманий внаслідок схрещування Голден Делішеса і гібриду А849/5.Сорт середьорослий і формує компактну крону. Плоди досить крупні, середня вага – 200-г. Яблука мають жовтуватий колір та майже вся поверхня покрита помранчево-червоним смугастим рум’янцем. Для набуття яскравого ефектного забарвлення потрібно не поспішати із обриванням яблук,Плоди не розтріскуються навіть під час тривалих осінніх дощів. М’якуш ароматна, щільна, хрустка і має кисло-солодкий смак.Із поширених сортів трохи нагадує Пепинку як смаком ,так і хрустким м’якушем. Знімальна стиглість настає на початку жовтня. Споживча – в січні. У підвальному приміщенні яблука зберігаються до березня(часто й довше). Сорт дуже врожайний, тому для уникнення періодичності слід проріджувати зав’язь. Аріва імунна до парші та борошнистої роси, не потребує інтенсивного хімічного обробітку, тому плоди такої яблуні є екологічно чистими . Рекомендовано для насаджень в промислових масштабах та на присадибних ділянках. Має хорошу транспортабельність.
Особливістю цього сорту є скороплідність, на підщепі М9 яблуня дає непоганий врожай вже на другий рік після висадження, на середньорослій підщепі ММ106-на другий-третій, так само швидко починає плодоносити навіть на сіянцевій підщепі. Крону формує доволі компактну, щоправда , до вступу в плодоношення бічні гілки ростуть приблизно під кутом 45% до центрального провідника.Останнім часом доволі швидко набуває популярності в садах України і це цілком виправдано.