Яблуня Мутсу (яблоня Мутсу)— сорт яблуні японської селекції.
Виведений у 1930 році в результаті схрещення сортів Індіо і Голден Делішес. Це зимовий сорт.
Характеризується середньою стійкістю до парші та борошнистої роси. Плоди округлі, сорт слід віднести до елітних ,крупноплідних.Пояснення цьому не тільки великі плоди,а й непересічний,вишуканий смак.. Мають зелений колір з жовтуватим відтінком та численні чорні цяточки. При повному дозріванні(під час зберігання) – лимонний колір. М’якуш щільна, світло-жовтого кольору. Має приємний кисло-солодкий смак,освіжаючий,мускатний.Офіційна дегустаційна оцінка – 4.7 бали,хоча цілком можливо ,вона дуже занижена,адже яблуко має вишуканий смак. Знімальна зрілість настає в середині вересня. У підвальному приміщенні зберігаються до лютого місяця. Сорт має помірну врожайність,не схильний до перевантаження тому,як правило, не потребує проріджування зав’язі для щорічного плодоношення,не схильний до періодичності. Рекомендовано для промислового і присадибного садівництва.Вже кілька десятиліть практикується в наших садах,проте відчувається постійний дефіцит цих яблук на ринку,через високі ринкові якості(розмір,смак,забарвлення) яблука дуже добре розкуповуються.Мутсу варто віднести до сильнорослих сортів,при добрій агротехніці яблуні навіть на карликовому щепленні виростають більше трьох метрів,тому рекомендована підщепа для цього дерева -м9.
Саджанці яблунь сорту Мутсу можна придбати у нашому розсаднику.