%d0%b3%d1%96%d0%b1%d1%80%d0%b8%d0%b4

Цидолюс 150 -200грн.

Гібрид айви та яблуні,що вже викликає неабияку зацікавленість.Цидолюс не віднесеш до древніх рослин.Ця рослина виведена у минулому столітті,найвагоміший внесок у її створення зробив селекціонер з Молдови І.С. Руденко,хоча спроби науковців схрестити яблуню з айвою почалися щонайменше за 100 років до отримання позитивного результату,такі наукові експерименти проводились у Сполучених Штатах.Дерево кроною більше схоже на айву,листя -посередньо між айвою та яблунею,смак-не настільки терпкий як у айви,але на стільки ж ароматний .Плоди менш опушені ніж у айви,але з більшим вмістом пектину.Дерево не має періодичності плодоношення.Плоди можна вживати як у свіжому вигляді так і використовувати на переробку,виготовляючи варення ,компоти,сушку і т.д..Як і айва цидолюс добре пасує до м’ясних блюд,є прекрасною альтернативою яблукам при запіканні качки(варто спробувати).
Дерево саме по собі виглядає досить привабливо,оригінально і декоративно,як і більшість гібридів трохи незвично.Рослина самобезплідна,запилювачами для неї можуть бути будь які сорти айви,або сіянці цієї культури.Досить стійка до посухи та морозів.Придатна для вирощування по всій території України.Вирощувати цидолюс слід на вегетативній підщепі,хоча рослина цілком сумісна з грушою,та все ж ,щеплена на айві рослина швидше вступить у плодоношення