Одна з “солісток” тріо червоном’ясих груш.Осінній сорт ,плоди дозрівають у другій-третій декаді вересня.Груша ще досить нова для України,але цілком можливо ,що сорт досить швидко стане фаворитом на Українських обійстях.Причин для цього декілька.Плоди дуже крупні,презентабельні,масою 300-400г.,досить привабливі зовні,шкірку золостистого кольору на 70 відсотків вкриває яскраво червоний рум’янець ,такі груші можуть бути гарним гостинцем чи подарунком .М’якуш має рожеве забарвлення,маслянистий,ароматний,дуже смачний,має найвищий дегустаційний бал-5.Найбільшою особливістю Блютберне є ніжно рожеве забарвлення м’якуша,що робить грушу не просто рідкісною ,а навіть унікальною. Не дивлячись на свою унікальність Блют Берне цілком адаптована до наших природно кліматичних умов. Сорт сумісний з айвою.Гілки мають бордово-червоне забарвлення ,листя-зелене з бордовим відтінком,інтенсивнішим по периметру листка,деревина на зрізі-біла.При формуванні дерева бажано “прищипувати” верхівку однорічного саджанця.Рекомендуємо вирощувати на підщепі ВА-29,на ній груша має середню силу росту,плодоносити починає на 3-4 рік..Дерево має характерну для цієї культури конусоподібну форму крони.