305884344_420281386873132_1862684368329917163_n

Червоном’ясі груші (красномясые груши)

Червоном΄ясі груші (Красномясые  груши)
received_533401190503934Тема червоном΄ясих груш для нас не нова,але не дуже й “розкручена”.Взагалі таких сортів небагато,вього навсього 3-4,але кожен з них заслуговує на особливу увагу. Вже досить часто в приватних колекціях садівників України трапляється вітчизняний сорт з цієї серії, виведений  у нас,на Мелітопольській станції. Це груша Весільна, вона дозріває наприкінці літа, має рожеве забарвлення м’якуша ,плоди дуже смачні ,середнього розміру і більше,дуже добре розкуповуються на ринку,тому впевненно можна говорити про їх промислову цінність,зрозуміло,що причиною підвищеного попиту є не тільки смак ,а й унікальне забарвлення плодів,дерево має компактну крону і досить скороплідне навіть на сіянцевій підщепі(на вегетативній підщепі починає плодоносити,як правило,з 4 року),взагалі рідкісне поєднання смаку та зовнішності. Трохи схожа на неї, як зовні так і в середині груша Блютберне .Зовні яскраво жовтого кольору з розмитим червоним рум’янцем.Серед рожевом’ясих ця груша є самою слаборослою. Дозріває приблизно на 20 днів пізніше,плоди дещо крупніші від сорту Весільна,також більші темпи нарощування врожайності. Лідером по насиченню червоним забарвленням  вважається груша Ред Віл΄ямс (Red Williams). Вона дозріває влітку(10-20 серпня), має темно – червоне, майже бурякове забарвлення м΄якуша.Цей сорт поки що єдиний відомий в Україні з  таким насиченим забарвленням,поки що невідомо чи існують схожі сорти в світі взагалі,її не складно відрізнити від її “сестер” і за зовнішнім виглядом,плоди мають більш округлу форму,а крона дещо більші розміри ніж в інших рожевом’ясих груш . Ці груші мають темно – червоне забарвлення стебла і традиційно світле для груш забарвлення деревини(на відміну від червоном’ясих яблунь). Це потрібно враховувати при купівлі саджанців. Якщо порівнювати з грушею Червона Сенсація – то вона має  забарвлення листя і деревини – червонувате, червоне забарвлення плодів, але м’якуш традиційно білий. Червоний колір плодам(так само як синій чи фіолетовий) надають спеціальні речовини-антоціани,які не виробляються людським організмом тому повинні потрапляти до нього з їжею,цим пояснюється особлива користь таких плодів для людського організму.Всі перелічені сорти сумісні з карликовою підщепою,на якій їх і доцільно вирощувати,вона не тільки обмежує ріст дерева,але пришвидчує його вступ в плодоношення.Враховуючи той факт ,що  щеплені на карликовому щепленні деревця можна висаджувати на відстані 100-130 см.,цілком реально висадити на своїй присадибній ділянці всі три сорти.Червоном΄ясі груші безперечно цікаве  і, поки що, доволі рідкісне “явище” для будь якого саду. Як бачимо,в гурті червоном’ясих груш лише три солістки,але кожна з них досить яскрава особистість. Їх 53201104_307535379904778_4921552799138840576_nплоди будуть завжди доречними на вашому столі.Маючи оригінальне забарвлення м’якуша ці груші анітрохи не поступаються смаком традиційним сортам.Не дивлячись на свою досить рідкісну “зовнішність” такі груші дуже добре пристосовані до природно кліматичних умов України.Більш детальні описи кожного сорту читайте на нашому сайті ,у розділі “Груші”.

Гармонії вашому саду.