Яблуня Пепинка(яблоня Пепинка)- повна назва “Пепинка литовська”. Сорт народної селекції, доволі поширений на території України. Отримав народну любов та визнання за особливі смакові якості після заквашування,для цієї потреби яблуко вважається одним з найкращих дотепер,без всякого перебільшення -це “топовий” сорт для заквашування.Не дивлячись на те ,що з’являється надзвичайно багато нових сортів яблук ,дуже смачних,вишуканих і т.д. до сих пір в Україні самим “трендовим” сортом для квашення є і лишається Пепинка. М’якуш хрусткий, має солодкий освіжаючий смак,унікальний притаманний тільки цьому сорту аромат , з легкою кислинкою,яблука дуже смачні у свіжому вигляді,із категорії”старих перевірених сортів” Пепинка-одне з найсмачніших яблук,своєї актуальності яблуко не втратило дотепер.На присадибних ділянках більшість дерев цього сорту висаджена на сіянцевій підщепі,що і пояснює їх довговічність. Сорт осіннього,або ранньозимового періоду дозрівання.Багато поколінь українців наповнювали ними свої “портфелі” збираючись до школи. Знімальна стиглість настає в середині вересня. Яблука вживаються одразу після знімання,хоча,”влежавшись” з місяць стають смачніші, добре зберігаються протягом 2-3 місяців. Дерево середньоросле, формує дещо повислу, розлогу крону. Плоди середнього розміру і більші, при перевантаженні можуть дрібніюти, мають світло-жовте забарвлення з розмитим рожевим рум’янцем з одного боку трохи видовженої форми.Однорічний приріст має сірувате забарвлення та вкритий “сизим” нальотом.На саджанцях та молодих деревах скелетні гілки часто мають повислу форму,що як правило ,зберігається і на плодоносних деревах через значне навантаження врожаєм.По цій причині саджанці Пепинки часто потребують підв’язки один-два роки після висадки на постійне місце. В промислових насадженнях Пепинка тепер не використовується, але сорт залишається доволі популярним на присадибних ділянках .Крону утворює симетричну,що легко формується. Саджанці яблунь сорту Пепинка можна придбати у нашому розсаднику.